Preskočiť na obsah

Svetový deň včiel: „Pokiaľ by zmizli na zemi včely, ostávajú ľuďom len štyri roky života.“ A. Einstein

Zverejnené 20.5.2022.

Kategória

Svetový deň včiel oslavujú včelári každý rok 20. mája v deň narodenia Antona Janšu, ktorý bol zakladateľom moderného včelárstva a prvým riaditeľom včelárskej školy vo Viedni.

Vedeli ste o tom, že až 90 percent druhov rastlín vo svete je závislých na opeľovaní živočíchmi? Väčšinu rastlín opeľuje cca 30-tisíc rôznych druhov včiel. Včely sú považované za najusilovnejšie tvory, na 1 kilogram medu musia navštíviť až milión kvetov a sú schopné doletieť 6 km od úľa. O tom že sú usilovné svedčí aj fakt, že pracujú približne od štvrtej rána do piatej poobede, napriek tomu za celý svoj život, ktorý trvá približne 35 dní, nazbiera jedna včielka približne polovicu čajovej lyžičky medu.

Najrozšírenejším druhom v našich končinách je Včela medonosná (Apis mellifera) a patrí do skupiny takzvaného „sociálneho hmyzu“.  Každé včelstvo sídliace v úľoch alebo iných dutinách tvorí:

  • jedna matka
  • prechodne stovky trúdov
  • desaťtisíce robotníc
  • včelie dielo
  • medové a peľové zásoby
  • plod

Od júna 2017 má vlastnú včelnicu aj Odborný liečebný ústav psychiatrický, n. o. Predná Hora, kde sme sa zamerali na Včelu medonosnú. K založeniu včelnice nás viedlo viacero dôvodov. Uvedomujeme si, že rôznymi aktivitami ľudstva neustále ubúda množstvo včiel a včelstiev, a keďže spoločenská zodpovednosť je našou prirodzenou súčasťou, bolo našou snahou prispieť aspoň v malej miere k zvýšeniu počtu včiel. Ďalším dôvodom bolo ukázať našim pacientom možnosť využitia voľného času po návrate do bežného života, a preto naši pacienti pomohli pripraviť terén na vybudovanie včelnice, vyrábali a vypletali rámiky, zatavovali medzistienky do rámikov, farbili a natierali úle, či vykonávali ďalšie činnosti. V rámci prepojenia včelárstva s procesom liečby a resocializácie sa naši pacienti podieľajú na balení medu aj výrobe sviečok z vosku a medzistienok. S cieľom zvýšiť povedomie našich pacientov pripravujeme  pre nich edukáciu o včelárstve a význame chovu včiel.

Včelnica by nemohla fungovať bez zanieteného včelára a takého máme aj my v rade našich zamestnancov. O založenie a nasledujúcu odbornú starostlivosť našej včelnice sa zaslúžil včelár pán Ján Fandák, ktorý si popri svojich vlastných včielkach našiel čas aj pre tie naše ústavne. Sprvu tvorilo včelnicu päť včelích rodín, postupne sa ich počet rozrástol na viac ako 30.  Dnes už s hrdosťou predávame naše Prednohorské produkty, ako je med a sviečky. Veľkej obľube v mnohých domácnostiach sa tešia včelie produkty, ktoré majú blahodarne účinky na zdravie.

Pokiaľ sa rozhodnete pre prechádzku v našom krásnom parku určite sa pozastavte pri informačnej tabuli so zaujímavosťami zo života včiel a ilustráciou prierezu úľom.

Autorka: Mgr. Katarína Ďurejová, vedúca prvého kontaktu a vlastnej ochrany

Ilustračné foto: Unsplash/ Kai Wenzel