Preskočiť na obsah

Darujme krv, zachránime životy: Čo sa deje po jej odbere a ako celý proces prebieha?

Zverejnené 15.6.2023.

Kategória

Stať sa hrdinom neznamená, že musíte denne bojovať so zločinom. Darovaním krvi môžete zachrániť životy tým, ktorí to potrebujú, a budete tak navždy ich hrdinami. Stačí jeden nešťastný okamih a krv inej osoby rozhodne o našom bytí či nebytí. Darcovstvo krvi je šľachetným činom, bez ktorého by tu mnohí už neboli. Krv potrebujú obete havárií a úrazov, ale aj pacienti, ktorí sa liečia na leukémiu, onkologické choroby či ochorenia krvných buniek.

Krv môžete darovať na pracovisku každého odberného centra NTS SR v čase odberových hodín a tiež prostredníctvom mobilnej výjazdovej jednotky, kedy náš výjazdový tím príde priamo za darcami (do firiem, škôl, organizácií). Musíte mať vek medzi 18- 60 rokov, vážiť minimálne 50 kg, a môžete byť darcom až do vašich 65 rokov.

Nemali by ste trpieť chronickým a infekčným ochorením ani sa na žiadne liečiť. Objem tekutín sa vyrovná behom pár hodín po darovaní. Počet stratených červených krviniek si vaše telo nahradí počas niekoľkých nasledujúcich dní až týždňa. Krv môžu darovať muži štyrikrát do roka (každé tri mesiace), ženy trikrát do roka (každé štyri mesiace).

Čo sa deje s krvou po odbere?

Väčšina krvných odberov je ihneď spracovaná a rozdelená na jednotlivé zložky krvi, ktoré sú pripravené na použitie v priebehu 24 hodín po odbere.

Prečo mám darovať krv?

Bez preháňania – darovať krv znamená darovať život. Je úžasné, že týmto humánnym a jednoduchým spôsobom pomôžeme druhým ľuďom, a pritom nič nestratíme. Ak je človek zdravý, k náhrade krvi dôjde do pár hodín, ale hodnota krvi, ktorú poskytne, je neopísateľná.

  1. Pomáhaš zachraňovať životy.
  2. Získaš dobrý pocit.
  3. Ak budeš pravidelným darcom, čakajú ťa ďalšie výhody.
  4. Darcovia krvi majú výhody aj od poisťovne.
Ako prebieha darovanie krvi?
  • Deň pred plánovaným odberom sa treba vyvarovať jedeniu mastných jedál (údeniny, mliečne výrobky), pitiu alkoholu aj fajčeniu.
  • V deň odberu sa odporúča zjesť ľahké jedlo a najmä dostatočne piť! Ideálna je voda, čaj a môže sa aj čierna káva.
  • Na odberovom pracovisku sa preukážete občianskym preukazom a kartou poistenca, pravidelní darcovia aj preukazom darcu.
  • Vyplníte dotazník darcu.
  • Nasleduje odber vzorky krvi. Z nej sa zisťuje krvný obraz, hladina krvného farbiva a krvná skupina.
  • V niektorých transfúznych centrách dostanete po tomto vyšetrení malé občerstvenie.
  • Následne vás vyšetrí lekár. Zmeria vám tlak krvi a pulz, fonendoskopom vyšetrí pľúca a srdce.
  • Ak vyšetrenia ukážu, že môžete darovať krv, sestra vám na odberovom lôžku vydezinfikuje lakťovú jamku a odoberie približne 450 ml krvi z lakťovej žily. Takéto množstvo je pre darcu neškodné.
  • Odber trvá 5 až 15 minút. Po odbere sa odporúča ostať ležať minimálne 10 minút. Nasleduje občerstvenie v bufete.
  • Ďalších 24 až 48 hodín po darovaní krvi sa odporúča vyvážená strava, zvýšený objem tekutín a odpočinok.

Darovanie krvi je prejavom ľudskosti a malo by byť bežnou súčasťou nášho života. Veď nikto z nás nevie, kedy bude on, alebo niekto z jeho blízkych krv potrebovať.

Autorka: Mgr. Darina Gešková, vedúca sestra 1. oddelenia psych., 1.oddelenia MDZ

Úvodné foto: Unsplash/Nguyễn Hiệp