Preskočiť na obsah

Leto – oslavujeme deti, vítame leto a triezvosť

Zverejnené 3.7.2024.

Kategória

,,Júl, mesiac plný slnečných dní a prázdnin, je obdobím, kedy si deti naplno vychutnávajú slobodu a radosť. Leto a deti sú synonymom radosti, a túto krásnu kombináciu sme sa snažili zachytiť v dnešnom článku. Naším cieľom je priniesť do vašich sŕdc kúsok radosti a smiechu, ktoré sú najlepšou terapiou pre dušu.

Deti sú pre nás neoceniteľným darom. Každé dieťa je jedinečné a neopakovateľné, symbolizujúce lásku v jej najčistejšej podobe. Sú to najvzácnejší hostia v našich životoch, ktorých prítomnosť nám pripomína nevinnosť a radosť detstva, a ich smiech a nadšenie sú zdrojom nekonečnej radosti.

Sviatok detí, nám pripomína význam detí v našich životoch. Oslavuje detstvo, nevinnosť a radosť, ktoré deti prinášajú, a zdôrazňuje potrebu ich ochrany, podpory a lásky. Láska k deťom, najmä tá bezpodmienečná, je niečo, čo je ťažko definovateľné, no každý rodič ju cíti hlboko v srdci.

Deti sú skutočným pokladom života. Vážme si ich, chráňme ich a milujme ich bez podmienok. Budúcnosť sveta závisí od kvality starostlivosti a lásky, ktorú im poskytujeme. Hovorme so svojimi deťmi ako s najmúdrejšími a najmilšími ľuďmi, pretože to, v čo veria, sa často stáva realitou. A zatiaľ čo my sa snažíme naučiť naše deti všetko o živote, ony nás učia, čo je život. Deti žijú v prítomnosti a užívajú si každý okamih, čo je pre nás, dospelých, často zriedkavé. Vidieť radosť v detských očiach je jeden z najkrajších darov, ktoré v živote môžeme dostať. Iba tam, kde sa stretávajú deti, existuje reálna šanca na zábavu.

Prajem vám a vašim deťom, aby ste si tieto chvíle užili a aby vám deti raz mohli povedať, že sú hrdé na svojich skvelých rodičov. Deti netreba vychovávať, stačí pekne žiť a ony sa pridajú.

A nakoniec, abstinencia je rovnako ako deti niečo, čo treba pestovať a o čo sa treba starať. Toto symbolické miesto sa môže stať rodiskom a domovom vašej abstinencie. Buďte u nás všetci vítaní.

Na záver použijem slová Milana Rúfusa z jeho básne „Básnik sa modlí za deti“:

Nevedia prečo,
no veľmi im to treba.
A možno ešte viacej ako chleba.
Aby im v duši pusto nebolo.
Aby ich mali radi okolo.
Aby im bolo mäkko
ako v mame.
Keď bolia veci, ktoré nepoznáme,
tu každé dieťa,
plaché ako laň,
na hlave musí cítiť teplú dlaň.
Bože, o takú dlaň Ťa ľudské mláďa prosí.
V čase, keď ešte nevie, Kto si.
Našiel Ťa hore ten džavot tenkých hláskov?
Našiel. Dal si im liek.
A nazval si ho láskou
.

Autorka: PhDr. Štefánia Laskovská, klinická psychologička

Ilustračné foto: Unsplash/Nathan Dumlao