Preskočiť na obsah

Nie nadarmo sa hovorí, že sme to, čo jeme. Toto sú zásady zdravej výživy, ktoré by sme nemali opomínať

Zverejnené 16.10.2023.

Kategória

Zdravá výživa predstavuje systém, ktorý svojou kvantitou aj kvalitou živín, úpravou pokrmov či spôsobom prijímania jedál, zodpovedá za správny pomer biologickej a energetickej hodnoty. Musí teda obsahovať všetky základné zložky potravín: bielkoviny, cukry, tuky, vitamíny a minerálne látky. Výživa ovplyvňuje zdravotný stav od 40 do 80 percent.

Medzi najčastejšie ochorenia spájané s nevhodnou výživou patrí obezita, kardiovaskulárne, nádorové a metabolické ochorenia. Neoddeliteľnou súčasťou zdravého životného štýlu je samozrejme aj dostatok pohybu. Minimálne 30 minút denne stačí na to, aby sme do svojho života priniesli pozitíva, akými sú napríklad:

  • lepšia cirkulácia krvi v tele,
  • prekysličenie organizmu,
  • psychická pohoda,
  • odbúranie stresu,
  • udržiavanie správnej hmotnosti.

Fyzickú záťaž však za každých okolností musíme prispôsobiť svojim schopnostiam a možnostiam. Treba vedieť odhadnúť svoje sily. A aké sú teda zásady zdravej výživy? Je hneď niekoľko tých, ktoré by sme si mali pre vlastné dobro osvojiť:

  • pravidelná strava, aspoň päťkrát denne (raňajky, desiata, obed, olovrant, večera),
  • znížiť príjem soli na 5 gramov denne,
  • obmedziť konzumáciu jedál a nápojov s pridaným cukrom,
  • dodržiavanie pitného režimu,
  • zvýšiť príjem vlákniny, celozrnného pečiva, cestovín a celozrnných obilnín,
  • vyberať rôznorodé bielkoviny, ktoré zahŕňajú ryby, chudé mäso a hydinu, vajcia, fazuľu a hrášok, nesolené výrobky či semená,
  • neprejedať sa v nočných hodinách.

A čo naopak? Nesprávna výživa sa vyznačuje vysokým obsahom energie a tuku, teda viac, ako naše telo dokáže počas dňa spracovať. Ďalej to môže byť nadmerná konzumácia jedla. Rozumieme tomu – jesť bez prítomnosti hladu, alebo to môže byť jedenie ako „odmena“, zajedanie stresu a podobne. Tiež je v tom zahrnutý aj nedostatočný príjem tekutín, hltavé, rýchle jedenie. A v neposlednom rade, zvýšená konzumácia alkoholických nápojov, kávy, fajčenie.

Autorka: Zuzana Slottová, referentka stravovania a liečebnej výživy

Ilustračné foto: Pexels/Nathan Cowley